dimecres, 20 de gener del 2010

El gamelan, més que un conjunt instrumental





Diumenge vinent, 24 de gener, el Museu de la Música de Barcelona acull un concert amb instruments que formen part de la col·lecció estable del Museu.
Els integrants del gamelan a Bali són els ciutadans, sense una formació musical específica. La funció principal d'aquesta agrupació instrumental és la d'acompanyar el teatre i la dansa, arts que la cultura balinesa considera d'origen diví.
Sense fer distincions de classe social, edat o experiència, aquesta formació integra la societat balinesa en l'acompanyament gairebé ritual de la dansa i el teatre que preserven la seva cultura i tradicions. Sense sacrificar el rigor interpretatiu propi de les manifestacions musicals arreu, el gamelan exemplifica la poc habitual integració de mestre i aprenent en activitats que respecten les capacitats individuals de cadascun dels participants alhora que assoleixen un resultat conjunt inabastable a l'individu, encara que aquest sigui un expert. 





El concert, a càrrec d'alumnes de l'esmuc, és una oportunitat d'escoltar el Gamelan de Bali, una forma d'entendre i fer música tan allunyada de la nostra cultura occidental com la illa de la que procedeix.
El Gamelan és "una agrupació d´instruments formada principalment per percussions de làmines i gongs de metall que generen una atmosfera de gran riquesa tímbrica. El costum diu que totes les peces que el componen i que formen un conjunt únic han de ser fabricades per un mateix constructor, amb una unitat precisa com a grup i en una afinació particular. Donat per l´ambaixada de la República d´Indonèsia, el gamelan del Museu està format per setze instruments de percussió i una flauta suling. La disposició d´aquest conjunt instrumental tan especial ens ha permès en els darrers anys impulsar diverses iniciatives, com ara l´organització d´un curs d'iniciació al gamelan en un nou projecte de col·laboració amb l´ESMUC." (font: pàgina web del Museu de la música de Barcelona)


Una oportunitat per a visitar el Museu i conèixer músiques i formes de fer música i fer societat.
Que gaudiu del concert!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada